Kunstnerne
Henriette Hagelskjær
(Danmark – f. 1963)
Der hænger en speciel følelse over Henriette Hagelskjærs billeder. De små, dværgagtige kvinder står ofte passive og mutte, mens de med et dominerende blik fastholder dyrene i et stramt greb. Men det er de stærke følelser, som Hagelskjær spiller på, når den aggressive ørn febrilsk forsøger at flygte fra en omklamrende kvindes hånd.
For Henriette Hagelskjær handler billederne om menneskelige relationer – et område, som hun gennem årene har vendt og drejet for at komme frem til det perfekte billede. I dag inddrager hun mere fantasi i billederne, hvor motivet hele tiden udvikler sig i processen.
Henriette Hagelskjær er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i perioden 1987-1992, hvor hun studerede sammen med Margit Enggaard. Til dagligt opholder hun sig i sit atelier i hjertet af Odense, hvor hun vedholdende søger efter det fuldendte billede. Det billede, som befinder sig inde i hendes hoved. Det resulterer ofte i, at værkerne bliver overmalet og forfinet om og om igen. Først når galleristen tager billedet med sig, er værket ude af hendes hånd og erklæret færdig. Det er en konstant stræben efter perfektion, som driver hende videre og gør hendes billeder intense og kraftfulde. Det er også her hendes malerglæde får næring.
Henriette Hagelskjærs figurative værker trækker på en eventyrlig dimension, som synes at henlede tankerne på fabler eller gamle kunstnere. Der synes at være en klar inspiration fra den spanske, barokke maler Diego Velázquez (1599-1660).
Hagelskjær lader dog stadig besvarelsen stå åben og giver ingen klare svar. Hun insinuerer blot og lader det være op til beskueren at danne sin egen forklaring og mening i dialog med værket.
(Tekst af Marianne Gasbjerg)
Henriette Hagelskjær har været at finde adskillige steder igennem mange år som kunstner med udstillinger blandt andet på Art Herning, Art Copenhagen, Galleri 5000, Belle Art Gallery, Fanø Kunstmuseum, Randers Kunstmuseum, Kunstmesse Amsterdam og Galleri Franz Pedersen.
Mikkel Larris
(Danmark – f. 1970)
Mikkel Larris’ værker til udstillingen “Henriette Hagelskjær & Mikkel Larris” på Nielsen Contemporary tager udgangspunkt i ordet, eller begrebet, arbejde. Et ord der gennemtrænger den verden vi lever i, så næsten alt kan kaldes arbejde. Næsten al tid bruges på arbejde eller kredser om arbejdet som centrum for livets mening. I processen har Mikkel samlet lange serier af ord der beskriver arbejde; det kan være jobtitler, det kan være talemåder. Som: – Vi arbejder med det, vi arbejder på det, eller vi har arbejdet meget i det. På udstillingen vises hovedsageligt arbejder på papir, og enkelte på beton og stof. Værkerne er både traditionelt visuelle, som tegninger er det, men også konceptuelle i den forstand at de med titler og inkorporerede ord arbejder med at skabe en opmærksomhed om, hvad vores verden består af.
Mikkel Larris har igennem mange år arbejdet med ord og systemer i sin kunst. Værket Therapy Index er et eksempel på et systemværk. Det er et katalog over imaginære selvhjælpsbøger, f.eks. The Hangover Therapy og The John Wayne Therapy. Et andet eksempel er Ordpapkasser. 36 bølgepapkuber hvor der på hver side er et udskåret bogstav. Hver kube udgør dermed et ord på 6 bogstaver. Grundtanken er, at der ikke gives et facit fra starten, men at beskueren får muligheden for at udfylde mellemrummene og forbinde punkterne på sin egen måde. Mikkel Larris’ kunst er ofte udtrykt gennem tegninger i følgeskab med ord.
Mikkel Larris udstiller mest med kunstgruppen Qwerty som er kendt for at vise performance-installationer, hvor publikum bliver involveret i udstillingens samlede udtryk. Gruppen har fx vist deres tøjkoncept Qwerty Foreign Exchange i New York, Stockholm, Skt. Petersborg og i Odense. Senest har gruppen vist projektet Qwerty Casino på Juxtapose i Århus og Supermarket Art Fair i Stockholm.
Mikkel Larris har igennem de sidste mange år været en del af Odenses kunstmiljø og byens kunstscene. Blandt andet som arrangør af udstillinger og kunstevents i fx Days of Art and Love, Den censurerede kunstudstilling DCK, Art & Science på SDU og udstillingsstedet M100.
Roy Wang
(Kina – f. 1987)
I 2010 opdagede jeg ved et tilfælde Picassos fotografier med lysmalerier i LIFE Magazine og forelskede mig med det samme i lyskunst. Rumlig hukommelse, muskelhukommelse, fantasi – alt sammen i brug med natten som lærred og lys som pensel. I denne ubegrænsede tilstand bliver hvert lysstrøg en fri linje for mig at trække i luften. Ethvert lysmaleri er unikt og kan ikke kopieres. Gennem lysets sammenvævede spor samles et unikt billede.
Jeg begyndte at udforske kombinationen af kinesiske elementer i 2012, og da den kinesiske drage kørte gennem byen, forsøgte jeg at integrere mere forskelligartede traditionelle kulturer i lysmalerkunsten, såsom min serie Mythical Creatures fra “Classic of Mountains og Seas”, lysmaleriet i Sanxingdui Museum, Dragon Totem samt udforskning af lysmalerier med dansekunstneren Ms. Yang Liping i Peacock-dans. Værkerne afspejler alle fuldt ud den unikke romantik, der tilhører kineserne. Kombinationen af realistiske scener med noget legende lysmalerkunst skaber kollision og kommunikation. Jeg håber, at når folk ser mine værker, vil de føle sig glade, føle det håb lyset bringer, og føle sig positive og blive ved med at bevæge sig fremad. Dette er også den unikke oplevelse, jeg har fået af lysmalerkunsten.
Anders Quist Nielsen
(Danmark – f. 1965)
Anders Qvist Nielsen (f. 1965) er optaget af sociale, videnskabelige, psykologiske og politiske forhold, og omdanner hans tanker til kunst.
Han udtrykker sig i grafik, tegning, skulptur og performance.
Nielsen er uddannet billedhugger fra Det Fynske Kunstakademi 1990-95 og medlem af kunstnersamfundet.
Hans skulpturer er bl.a. skabt af ståltagplader som han køber brugt., og hans værker er en blanding af konceptkunst og ekspressiv kunst.
Han fylder værkerne med betydninger og små detaljer, samtidig med at han arbejder med energi og vildskab, når han f.eks bruger et baseballbat til at forme sine skulpturer.
Har senest været udstillingsaktuel med kunstgruppen QWERTY og performance (2023) i Århus, Juxtapose Art Fair, Huset i Asnæs (2022), med “Der Anders og 100% Indigo”, og 2022 i Portugal, Lisabon med performance, “Charlie”, Pada studios og Sluice/London.
Raphaël Ampuero
(Belgien/Ecuador – f. 1985)
Raphaël Ampuero blev født i 1985 i byen Strasbourg, Frankrig. Han bor og arbejder i øjeblikket i Jena, Tyskland. I 2008 afsluttede han sine studier i illustration og opnåede sin Bachelor of Arts med særlig anerkendelse ved Institut Saint-Luc Bruxelles. Siden da spænder hans samarbejder fra private kunder til institutioner, som han har realiseret flere kunstneriske projekter med såsom bøger, vægmalerier, workshops og billedudstillinger i flere lande i Sydamerika og Europa.
Med belgisk-ecuadorianske forældre voksede Raphaël Ampuero op på den ecuadorianske kyst og blev en passioneret surfer, før han begyndte sine studier i Belgien. Hans tegninger afspejler stadig hans besættelse af havet, da bølger er et gentaget motiv i mange tegninger. Han er også kendt for sine dristige linjer og skamløse særheder. Hans arbejde udforsker temaer som sensualitet, transformation og kropslighed, mens han fusionerer menneskelige kropsdele med abstrakte former. Gennem sin kunst kan han endelig give plads til sin todelte kærlighed til naturens skønhed og menneskets komplekse psykologi. Raphaël Ampuero gør det klart, at han ikke kan forklare alt i sine tegninger, og det er heller ikke målet. Selv efter at have studeret en meget akademisk tilgang til tegning har han i dag udviklet sin intuitive måde, der fungerer mere som en doodling tilgang som hans gyldne vej ind i at skabe kunst. Metoden beskriver Ampuero som mere direkte og personlig, da han styres af intuition og ikke hans blokering af tilsyneladende intellektuelle tanker. Beskueren inviteres til at få adgang til en bred vifte af hans følelser som en afspejling af hans indre verden. Tekst af Elise Grunwald (DE), Master i psykologi
Højdepunkter
– Data de Posorja, Førstepræmie, Ecuador 2018
– Château d’eau, La Peniche, Bruxelles, Belgien 2019
– Colectivo, Cage Gallery, Barcelona, Spanien 2019
– Soloudstilling Puerto Ayora, Galapagosøerne 2022
– Silent Book Contest nominated Bologna, Italy 2022